




روستای ماهیان ( محلی ها این روستا را مایان می خوانند ) ازتوابع شهر فاضل آباد در 50 کیلومتری شرق گرگان و در جنوب منطقه محمد آباد کتول و شهرستان علی آباد کتول در استان گلستان واقع شده است.این روستا جزء معدود روستاههای کوهپایه ای باستانی در رشته کوه البرز ومنطقه کتول درشهرستان علی آبادکتول واستان همیشه سرسبز گلستان می باشد.وجود خانه های روستایی قدیمی با نقش و نگارهای هنرمندانه، قبرستان کهن و باستانی، امامزادگان سید یحیی و سید رضی ؛ وجود درختان نادر از خصیصه های منحصر به فرد این روستا می باشد.
روستای ییلاقی ماهیان کتول چشم انداز بسیار زیبایی دارد که چشم هر بیننده و مسافر و توریستی را به خود جلب می کند و امتیاز بسیار خوب این روستا مهمان نواز بودن اهالی خو ب آن می باشد که گردشگران را وامی دارد که به انجا سفر کند. مردم این روستا هم مانند دیگر روستاهای منطقه کتول دامداری ودامپروری وکشاورزی می باشد.این روستا ییلاق اهالی علی آبادکتول ، محمدآباد کتول ، عباس آبادکتول و الازمن کتول که زندگی ییلاقی دارند می باشد.
وجود آستان مقدس امامزادگان سید یحیی و سید رضی(ع) که در مجاورت آن قبرستان ۳۵۰۰ ساله ی روستا قرار است ، نیز قداست خاصی برای اهالی منطقه دارد.ساختمان این امامزادگان بازسازی شده و در مجاورت آن یک حسینیه در دو طبقه به وسعت ۴۰۰ متر مربع هر طبقه ۲۰۰ متر در حال بناست. طبق اسناد این امامزادگان شریف از نوادگان امام موسی بن جعفر(ع) می باشند.
در اطراف آن جنگلهای سبز و خرم بهاری بی نظیر می باشد و دارای آب و هوا بسیار بسیار مطلوب و چشم انداز بسیار بسیارخوبی است. این بقعه متبرکه هیات امنائی می باشد. آثار قدیمی که در سال ۸۹ طبق دستور میراث فرهنگی کاوشگری شده دو قبر و مقداری اشیاء از جمله کوزه و خنجر بدست آمده که توسط میراث فرهنگی گرگان و تشخیص کارشناسان محترم میراث فرهنگی با قدمت ۳۵۰۰ سال قبل تشخیص داده شد، یکی دیگر از اماکن دیدنی ماهیان کتول حمام بسیار قدیمی است که در دل زمین قرار دارد ودر شرق روستا جنب منزل آقای حیدر تجری(حاج حجت) قرار دارد.
روستای مایان با توجه به آثار باستانی یافت شده در آن که می توان به گور ۳۰۰۰ ساله آن اشاره نمود که گوری قدیمی متعلق به سه هزار سال پیش در روستای کوهستانی ماهیان شهرستان علی آبادکتول دراستان گلستان کشف شده است.در این گور ۲ اسکلت از عصر آهن پیدا شد ه است. عصر آهن در دانش باستان شناسی دورهای است که در آن بشر به گستردگی از آهن برای ساخت ابزار و جنگ افزار سود برد.با این کشف باید به استقرارگاه های عصر آهن در مناطق ییلاقی البرز استان گلستان بیشتر توجه کنیم. این اکتشاف پس از ۴ بار گمانه زنی در محوطه قبرستان تاریخی روستای ماهیان که در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده ، انجام شده است.